De aarde delen en anderen helpen

Laat ik beginnen met het benoemen van de gedachte die volgens mij onjuist is. Veel Georgisten (mensen die net als ik houden van de ideeën van Henry George over de problemen van het huidige stelsel van grond-eigendom) zijn voorstander van een “single tax”: de LVT (land value tax). Met deze LVT kan men vervolgens twee dingen doen:

1. Eerlijk verdelen onder alle mensen. Dit zorgt ervoor dat mensen die geen of weinig land bezitten hiervoor gecompenseerd worden. Van het bedrag kunnen ze eventueel land kopen of huren, of ze kunnen er wat anders mee doen.
2. De overheid financieren. Deze kan het geld besteden aan gezondheidszorg, bibliotheken en uitkeringen. Als we hiervoor kiezen, hebben we een lekker simpel belastingstelsel: een enkele belasting op grondwaarde (de LVT) waar vervolgens alles wat nodig is uit betaald wordt.

Mijn overtuiging is dat optie twee onjuist is en dat het idee van de “single tax” aardig is, maar te kort door de bocht. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Doorgaan met lezen van →

Red het kleine, gezellige en iets minder efficiente bedrijf!

Een logische uitkomst van de vrije markt lijkt het steeds zeldzamer worden van “Het kleine, gezellige en iets minder efficiënte bedrijf”. Is er een manier om deze bedrijven te laten voortbestaan zonder hiervoor vrijheid in te beperken? Ik ben dol op kleine bedrijfjes, maar niet zo dol op subsidies en regels. Hoe kunnen een vrije wereld en het voortbestaan van dit soort bedrijven gecombineerd worden?

Doorgaan met lezen van →

Kappen met certificeren!

Een sluipende maar gevaarlijke vorm van onvrijheid is het verplichten stellen van certificering. Zoals in veel situaties waarin vrijheid wordt ingeperkt, zit ook hier een aardig klinkend verhaal bij. Er moet iets gebeuren op gebied van veiligheid of kwaliteit, vaak omdat er wel eens een naar ongeluk gebeurt. Zelfs ontevreden consumenten kunnen echter worden gebruikte als argument om te pleiten voor een verplicht certificaat. De wens om nare ongelukken te voorkomen, is natuurlijk niet vreemd. Waarom dan zulke grote bezwaren tegen verplichte certificeringen?

Doorgaan met lezen van →

Het betere basisinkomen

In Coronatijd wordt het idee van het basisinkomen weer vaker genoemd. Onder andere in Spanje lijken de plannen nogal serieus. Een systeem dat zo eenvoudig is dat allerlei formulieren en instanties kunnen worden opgeheven, dat klinkt aanlokkelijk voor mensen die streven naar maximale vrijheid. En wanneer, zoals nu, vaste lasten leiden tot grote problemen, moet er misschien ook echt iets gebeuren. Het idee dat iedereen recht heeft op “gratis geld” is echter problematisch, omdat dit betekent dat we mensen moeten dwingen om te werken om het hiervoor benodigde geld op te kunnen halen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar er is een ander basisinkomen mogelijk, een basisinkomen zonder afpakken.

Doorgaan met lezen van →

Even stilstaan

Corona zorgt ervoor dat een aanzienlijk deel van de wereld een poosje stil staat. Voor veel mensen is de coronacrisis een nachtmerrie, niet alleen vanwege de mogelijkheid om ziek te worden, maar vooral vanwege plotseling wegvallende inkomsten. Moet dat nou zo erg zijn? Waarom kunnen we niet gewoon allemaal even lekker relaxed doen en na een paar maanden de draad weer oppakken? Waarschijnlijk hoef ik deze vraag niet voor u te beantwoorden. Iedereen weet het: stilstand is meestal geen stilstand, maar keiharde achteruitgang. En dat komt door de vaste lasten.

Doorgaan met lezen van →

Normale spelregels en uitzonderingen

Het is erg handig dat het een normale spelregel is dat we elkaar op straat niet schoppen en slaan. Ook wordt het niet als normaal gezien om dingen van elkaar af te pakken. De meeste kinderen leren op jonge leeftijd dat dit zo hoort. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen. Er zijn goede redenen te verzinnen om in een bepaalde situatie iemand wel te slaan of iets af te pakken. Het is echter erg belangrijk om een duidelijk onderscheid te hebben tussen de normale spelregels en de bijzondere gevallen waarin we van deze normale spelregels afwijken. Als dit niet het geval is, wordt de wereld onnodig complex.

Doorgaan met lezen van →

De enige echte oplossing voor woningnood

Op allerlei manieren is het tekort aan woningen in ons land merkbaar: niet alleen stijgende huizenprijzen en een steeds groter gedeelte van het inkomen dat besteed wordt aan huur, maar ook een toenemend aantal daklozen. Er bestaan verschillende manieren om dit probleem te bestrijden, zoals het bijbouwen van woningen. Ook regelgeving om speculatie met huizen lastiger te maken en het aanpassen van hypotheekregels, belastingen en toeslagen liggen voor de hand. Ik zal niet beweren dat deze acties geen enkel effect zullen hebben, maar ik ben ervan overtuigd dat ze het probleem niet bij de wortel aanpakken. Daarom is het op deze manier dweilen met de kraan open…

Doorgaan met lezen van →