Waarom doen mensen hun best niet?

Waarom zijn de mensen niet massaal druk in de weer om de wereld beter te maken? Al zou maar de helft van de mensen even flink aan de slag gaan, een groot deel van de problemen op aarde leek dan snel te zijn opgelost. Door geld en energie te steken in het verbeteren van de wereld in plaats van het nastreven van status, zouden we niet minder gelukkig worden en en passant nog even een aardig deel van de wereldproblemen op kunnen lossen. Waarom doen mensen dit dan niet massaal?

Volgens mij is het antwoord simpel: de meeste mensen houden zich totaal niet bezig met nadenken over goed en kwaad. De meeste mensen proberen niet bewust om een zo goed mogelijk leven te leiden. Wat probeert men dan wel? Heel simpel: mensen zorgen ervoor dat ze min of meer op een maatschappelijk geaccepteerde manier leven. Ze overtreden bij voorkeur niet of slechts in beperkte mate de wetten van overheden om gedoe te voorkomen. Ze gedragen zich ook verder niet al te opzichtig immoreel om te voorkomen dat hun  relaties met andere mensen hieronder lijden. Dit is echter totaal iets anders dan een poging om ethisch te leven. Het is enkel realistisch en pragmatisch.

Twee zaken kunnen mensen motiveren om zich werkelijk in te zetten voor een betere wereld. Ten eerste zouden ze de lol ervan in kunnen zien. Bijvoorbeeld door te denken dat het leuk is om goed te doen. De andere optie is die van Sinterklaas en de Gluurpiet: mensen kunnen er ook van overtuigd zijn dat ze op een of andere manier worden beloond of gestraft voor hun goede of slechte gedrag.

Dit geeft misschien dan ook aan op welke manieren mensen gemotiveerd zouden kunnen worden om ethisch te leven: zeggen dat het leuk is, of dreigen met Hel en Verdoemenis.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *